Submitted by admin@soz on Sun, 08/03/2014 - 21:43

Tidak dinafikan lagi iaitu orang Yahudi memang pintar. Mereka telah banyak menemui penemuan-penemuan baru yang telah mengubah dunia. Di sini tidak dinyatakan tokoh-tokoh tersebut kerana ianya sangat ramai. Apa yang ingin dinyatakan di sini ialah apakah amalan-amalan mereka yang menyebabkan bangsa Yahudi menjadfi bangsa yang cerdas dan pintar.

Pemakanan

Mereka suka makan kekacang, terutama kacang badam. Selain itu mereka suka makan ikan kerana ikan baik untuk perkembangan otak. Manakala mereka tidak memakan kepala ikan kerana kepala ikan mengandungi bahan kimia yang tidak baik untuk perkembangan otak. Begitu juga orang Jepun, mereka juga suka makan ikan dan kita dapati orang Jepun juga bijak. Kurma dan susu juga menjadi makanan mereka. Salad dan kekacang merupakan makanan harian mereka dan menjadi kemestian. Ikan tidak dimakan sekali dengan daging kerana memberi kesan yang tidak baik.

Kita dimomok atau diajar memakan buah pencuci mulut selepas makan, tetapi orang yahudi memakan buah sebelum makan makanan utama atau nasi. Jika makan nasi/roti dahulu maka kita akan merasa mengantuk dan susah untuk mendapat pelajaran.

Bersetubuh

Anda jangan ingat ini lucah ya..Biasanya isteri datang bulan dan suci selama 7 hari. Si suami hanya akan mendatangi isteri mereka selepas 7 hari dari tarikh suci, bermakna kalau dihitung dari tarikh suci ialah 14 hari. Mungkin dengan cara ini, ianya memberikan si suami tempoh rehat yang secukupnya dan benih yang akan keluar adalah benih yang matang - entahlah, tetapi itulah cara mereka.

Amalan semasa hamil

Apabila mengentahui hamil, pasangan suami isteri terus melakukan usaha supaya anak yang akan dilahirkan nanti akan menjadi cerdas. Di antara perkara yang mereka lakukan ialah sering beryanyi dan bermain piano dan menjawab soalan matematik. Amalan menjawab soalan matematik akan terus dilakukan sehinggalah anak lahir. Dikatakan bermain piano dan menyanyi akan menjadi semacam senaman untuk otak manakala menjawab soalan matematik itu akan memberikan kesan yang baik kepada minda bayi di dalam kandungan. Dari segi pemakanan semasa mengandung pula, mereka juga suka makan kekacang, terutamanya kacang badam, kurma dan susu, salad adalah kemestian.

Pelajaran & Sukan

Semenjak darjah 1 hingga darjah 6 kanak-kanak Yahudi diajar matematik berkonsepkan perniagaan manakala pelajaran sains pula sangat ditekankan. Antara sukan yang biasa diajar ialah memanah, menembak dan berlari. Memanah dapat melatih otak untuk fokus. Apabila di sekolah menengah atau sekolah tinggi, pelajar-pelajar sangat digalakan kepada mata pelajaran sains. Mereka digalakan membuat reka cipta. Pelajaran reka cipta itu sebenarnya dapat menyungkil bakat dan kreativiti seseorang. Tanpa kretiviti dan ilmu bagaimana untuk mendapat penemuan baru!

Di fakulti perniagaan, mereka amat agresif tentang perniagaan. Pada tahun akhir pengajian, mereka akan di buat kumpulan seramai 10 orang bagi setiap kumpulan dan mereka hendaklah mempraktikan apa yang mereka belajar dan mereka hanya akan lulus jika praktikal mereka tersebut mendapat jualan sejumlah USD1 juta!. Hoh..bagi kita nampak semacam sesuatu yang 'gila' bukan?..tetapi itulah yang mereka lakukan. Tetapi mungkin juga mereka dibantu oleh jaringan perniagaan bangsa mereka yang sememangnya telah menguasai 70% ekonomi dunia.

Cara ibadah

Salah satu cara orang Yahudi menjalankan ibadah mereka ialah dengan mengoyangkan kepada. Mereka percaya dengan mengoyangkan kepala akan mengkatifksan otak iaitu dengan bertambahnya oksigen ke kepala.

Kesimpulan

Di atas adalah sedikit sebanyak amalan-amalan orang Yahudi yang mungkin menyebabkan mereka menjadi bangsa yang cerdas.  Daripada amalan-amalan di atas kalau dinilai secara logik adalah memang masuk aqal kenapa mereka cerdas. Lihat sahaja - dari mula mendatangi isteri, amalan semasa hamil, pendidikan anak-anak dari tadika ke sekolah menangah dan tinggi, nampaknya mereka sangat agresif berbanding dengan bangsa-bangsa lain. Jadi adakah kebijaksanaan orang Yahudi itu adalah sifat bawaan atau semulajadi pintar atau adakah kesan dari amalan mereka - hanya Allah yang lebih mengetahui. 

Adakah amalan-amalan tersebut jangal bagi kita? Sebenarnya tidak, cuma kita sahaja tidak mengikuti apa yang nabi kita ajar. Sebenarnya nabi pun mengajar kita supaya makan buah dahulu sebelum mengambil makanan utama, tetapi kita memilih untuk mengikut ajaran moden kononya iaitu mengambil buah pembasuh mulut selepas makan! Nabi juga mengajar supaya banyak membaca quran semasa hamil. Nabi juga menyuruh kita membuat senaman berlari dan memanah. Semasa sembahyang kita juga menundukan kepada dan sujud dan semasa zikir kita juga menunduk-nundukan kepala!

Cuma yang kurang bagi kita ialah dari segi pemakanan dan pendidikan. Tidak dinafikan bahawa pemakanan memberikan kesan yang besar kepada tubuh badan dan juga minda. Orang Yahudi mencipta bermacam makanan segera dan tidak berkhasiat malah merbahaya seperti coca-cola, McDonald, dan sebaginya sedangkan mereka pula memakan makan yang baik-baik!

Begitu juga tentang pendidikan, nampaknya kita masih jauh ketinggalan dari segi cara pendidikan berbanding apa yang dilakukan oleh bangsa Yahudi seperti yang dunyatakan di atas tadi. Bagi saya, semua manusia dilahirkan sama. Memang ada sebahagian orang dilahirkan dengan kepintaran tertentu dan ianya semacam anugerah Allah, tetapi dengan pendidikan dan amalan yang betul serta usaha gigih untuk maju, bersatu dan bekerjasama, semua bangsa boleh maju tanpa mengira bangsa.