Webform

Submitted by admin on Sun, 12/11/2016 - 14:22

Module Web Form merupakan satu module yang sangat penting terutamanya bagi laman web yang memerlukan pelawat mengisi borang tempahan / borang minta quotation dan sebagainya. Module Web Form sebenarnya mudah sahaja, tetapi untuk membuatkan ianya lebih menarik, ia perlu sedikit ubah suai. Untuk Drupal 8, module ini sudah dimasukan di dalam Core. Untuk membina web form, download module di sini: https://www.drupal.org/project/webform

Ianya memerlukan module-module lain untuk berfungsi iaitu:

Web Form yang asas, elemen Tarikh / Date berbentuk 3 elemen iaitu: Day, Month, Year. Untuk menjadikan kolum Date menjadi lebih menarik, perlu install module seperti di bawah:

  • Datepicker module ini membolehkan calender diletakan secara inline berbanding dengan pop-up calender yang diletakan bersebelahan dengan kolum date.
  • Compact Forms module ini membolehkan label diletakan di dalam kolum berbanding dengan yang standard iaitu label diletakan di Atas / Bawah / Inline. Bila kita click kolum date tersebut, label tadi akan menjadi kabur /fade. Ianya bagus untuk membuatkan Form kelihatan lebih ringkas.

Module lain untuk tambah fungsi:

            Module tambahan utk tambah fungsi module HTML Mail:
            EchoEmogrifierPathologicTransliteration

Rujukan lain: -

Rujukan untuk mengubah Width Form: -

http://www.zyxware.com/articles/3252/solved-drupal-webform-webform-text-area-size-cannot-be-changed


Enhance the webform: